...ja puuta palaa. Ilmatieteen laitos antoi historiansa ensimmäisen pakkasvaroituksen. Ihmisiä varoitetaan paleltumisriskeistä ja lähinnä hengityselimiin liittyvistä terveysvaikutuksista. Kaunistahan tuolla ulkona on, ja kylmää. Nyt on kai se aika vuodesta, kun hengitystiet ovat suurimman rasituksen alla. -Sehän on niiden astmaatikkojen ja muiden sellaisten valittajien ongelma, ajatellaan. Ei koske minua, turhia tuommoiset varoittelut.-
Otin tämän aiheen esille ajankohtaisena, ja koska aika monesti ihmiset ovat ilmaisseet suuttumuksensa tupruttavaan naapuriin huomattavan voimakkain sanakääntein. Lähes jokainen tietää naapurustostaan sen ilman pilaajan: mustaa savua ja kitkua tulee käytännössä koko polton ajan. Tämä tarkoittaa useita tunteja päivässä, joskus koko valveillaolon ajan. Jotkut pitävät tätä aivan käsittämättömänä, että tuo edes onnistuu puun poltossa. Minä en. Annan tässä oikein ohjeet siihen miten saat ilman pilattua ja vaaralliseksi hengittää. Se mitä siitä itse hyödyt, on lämmin tupa ja lämmin mieli(?)
Tästä se alkaa:
Haet polttopuut pinosta, jota ei tarvitse suojata. Viime syksyn ja alkutalven sateiden jäljilta puut ovat sopivan kosteita, etteivät ne pala liian nopeasti. Koivupuut kaadettiin elokuussa, eikä niitä turhaan pilkottu. Sisälle tuotaessa jäinen puu ottaa veden pintaan. Avaat tulipesän ja katsot, että pohjalla on riittävästi tuhkaa. Seuraavaksi laitat ainakin puolet eilisestä sanomalehdestä arinan päälle, sitten heittelet sikin sokin polttopuita tulipesään, väliin työnnät loput sanomalehdestä, näin sitä ei turhaan tarvitse viedä kierrätykseen ja saa vielä puhallettua painomusteet eli raskasmetallit piipusta ulos. Ilmapellin ei tarvitse olla auki, koska tuhka, sanomalehti ja puut tukkivat ensiöilman. Sinä muistat vielä varmistaa, että kämppä ei viilene kylmästä korvausilmasta. Savupelti säästöasennossa puoliksi auki. Ja sitten tulta alle. Jos ei onnistu kemiallisilla sytytyspaloilla tai tuohella, niin imeytä sytytysnestettä sanomalehteen. Nyt kaikki näkevät, että teillä lämmitetään uunia! Ja haistavat! Bioenergiaa! Onnistunut sytytys! -Turha on tulla mulle mitään sanomaan ja päätään aukomaan.-
Haasteellisinta on pitää yllä ensimmäisen puolituntisen mahtavan mustaa savupatsasta. Olet joutunut avaamaan ilmapellin, ettei tuli sammunut. Säädä se nyt mahdollisimman pienelle. Nyt on kaksi hyvää tapaa edetä. Voit mättää tulipesän täyteen polttopuita ja laittaa ilmapellin melkein kiinni; tällä saat lähes sytytyksenkaltaisen savupatsaan aikaiseksi. Jos haluat polttaa puuta pitempään, niin aseta yksi tai kaksi pyöreätä ja paksua koivupuuta erilleen toisistaan, näin ne kytevät tosi pitkään. Kytöpalon, ja erityisesti koivun tuohen palamisen aikana, savuvana ei ole edellisen veroinen, mutta sitäkin sakeampi. Nokea eli hiiltä on pienhiukkasina niin sakeasti, että se riittää saastuttamaan lähiympäristöä todella tehokkaasti. Voit lisätä aina yhden puun kerraallaan, niin sitä voi jatkaa tunnista toiseen loputtomasti. Trukkilavoissa on monesti kuutionmuotoiset tallat lastulevypuristetta, kätevät uuninlämmittäjät käyttävät näitä pitkäaikaiseen polttoon, hajuesanssina on formaliinipohjainen liima. Kaikenlainen roska on myös kätevää savuntuotannossa. Tämä toiminta karstoittaa tulipesän/kattilan/savuhormin niin tehokkaasti, että se mahdollistaa pitkäaikaisen savuuttamisen, kun lämpö siirtyy hitaammin. Hiilet poltetaan ilmapelti kiinni, ettei lämpö karkaa harakoille. Savuahan siitä ei tule, mutta onneksi häkää ja pienhiukkasiakin on riittämin.
Noin helppoa se on, eikä kaikissa elementeissä edes tarvitse onnistua.
Tiedän, että tällaisen terrorin kohteeksi joutunutta ei hymyilytä, ei yhtään. Tosiasia kuitenkin on, että yllä on ne elementit, millä terrrori tapahtuu. Puun pienpoltto on kaikille vapaata toimintaa, vastuu on kokonaan lämmittäjällä. Seuraukset ja haitat ovat aina käytännössä lähiympäristössä, ei kuitenkaan niiden aiheuttajalla.Tuollaisen polton saa kyllä lopetettua, kankeahkolla ja pitkällä viranomaismenettelyllä. Naapurisovusta ei siinä tietenkään tarvitse puhua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti