Suomalaisen kaupan liitto on lähtenyt voimakkaasti kampanjoimaan kotimaisuuden ja kotimaisten tuotteiden puolesta. Hyvä. Lähtökohta on selvästi, että kotimainen tuote on kallimpi kuin halpatyövoimamaissa tehty tuote. Siinä on vai sellaisen sivujuoni, että suomalainen tuote tuo työn ja leivän Jounille ja Pirkolle.
Mainostetaan sinivalkoisia jalanjälkiä. Se on hyvä asia. Uskottavuutta nakertaa vain se, että hyllyt notkuvat Changin ja Tsaon verenpunaisia jalanjälkiä...
Sinivalkoista Vappua! |
Meillä Suomessa on monia suomalaisuutta ja suomalaista laatua kuvaavia tunnuksia. Oli Joutsenlippua, on Avainlippua ja Sirkkalehtimerkintää ym. Nämä kaikki ovat yrittäjille maksullisia tunnuksia; niiden eteen täytyy tehdä kovasti töitä ja käyttää reilusti rahaa. Alapuolen kuvassa on Leijonanpää-tunnus, Suomalaista takuutuotantoa. Aikanaan ainakin Tunturin ja Helkaman käyttämä tunnus polkupyörissä. Hyvä merkki, hyvät tuotteet.
Leijonanpää - Suomalainen laatutakuu |
Ekotopin sinivalkoinen renkaanjälki jää kotimaahan; toisinaan ulkomaillekin. Jätä sinäkin. Osuvasti mainostavat, että käyttämällä kymmenen euroa kuussa kotimaisiin tuotteisiin, seurauksena on kymmenen tuhatta työpaikaa, tänne meille. Ekotopin Lieksassa Antin, Eeron ja Sirkan tekemä päälirengas maksaa noin kymmenen euroa enemmän kuin halvin kauppaketjun myymä kiinalainen rengas. Ja sitten: Ekotopin rengas ei maksa yhtään enempää kuin saksan verenpunaisen joutsenen(siis Changin tekemä) renkaanjälki. Suomen joutsenhan on valkoinen. Tässä vaiheessa on syytä tuoda esille, mitä eurokiima ja punavihersokeus on tuonut tullessaa: "kyllä meidän nyt pitää ajatella Changin ja Tsaon asemaa ja hyvinvointia... on se julmaa jättää nämä heikompiosaiset oman onnensa nojaan..." Samaan aikaan kun Sirkan työpaikka leikataan pois.
Valinnoilla on väliä, hämmästyin itsekin, kun emäntä jätti ostamatta jonkin vaatteen sen alkuperän takia. Miten kuluttaja voi valita polkupyörien päälirenkaista, kun kaikki(melkein) on tehty vinkuintiassa? Joiden renkaiden kyljessä on kansainvälisten tunnettujen yhtiöiden nimi, tai jopa kotimainen tavaramerkki. Ovatko ne sitten parempia kuin tsintsinnit? Eivät ole. Jos hinta on matalahko, laatu on yhtä matala. Kyllä ne muuten kiinassakin osaavat tehdä; hinta on vain silloin huomattavasti korkeampi, esim. noin 50e kpl, siis selvästi enemmän, kuin normaalin hyvälaatuisen Lieksalaisen.
Siinä pohdintaa Suomalaisen työn päivänä.
Suomalaista ja Taiwanilaista tuotantoa |
Yläpuolen kuvassa on Ekotop-tuuninkia. Jälkeen jää sinivalkoiset renkaanjäljet, paitsi noista kahdesta takimmaisesta mustasta. Niitäkun ei ole vielä laitettu. Toinen on Suomessa tehty, toinen Taiwanissa. Alla on Kendat, Continentalit, Jopo-logolla varustetut Impacit; nämä menevät käyttökelvottomina kierrätykseen. Ei suomalaisella pyörällä pidä jättää verenpunaisia jälkiä. Tai millään muullakaan tuotteella, jos on hyvä kotimainen vaihtoehto. Typerintä mitä olen viime aikoina kuullut tai lukenut aiheeseen liittyen: "onko sillä nyt väliä ostaako suomalaisen, kun siinä on kuitenkin kiinassa tehtyjä osia". Niin. Hyvää Vappua senkin artikkelin kirjoittaneelle toimittajalle.
Made in Finland |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti