lauantai 21. heinäkuuta 2012

JOPO JUMBO

Omistan tämän kirjoituksen JOPO JUMBOLLE.
Tällaisena minä sen ostin. Ystävieni Sepen ja Markon avustuksella se päätyi minulle. Herätti yleistä ihmetystä, miten 1975 vuosimallin pyörä voi olla näin hyväkuntoinen.
Ihmettelin, kun joku puhui 28 tuuman Joposta, ja kuinka ollakaan: Jopo Jumbo on 28" Jopo, käytännössä kuten Oiva ja Aino. Kuvassa on alla 28" kiekot, koemielessä. Edessä vuonna 1990 ostamani 622 ja takana 630 Duomatic. Tilaa on laittaa vaikka talveksi 44*622mm nastarenkaat. Duomaticissa on huollon tarvetta; joku laakerikuula naksuu. 46/19 välitys on kakkosella aika raskas polkea, tosin vauhtia piisaa...
No niin, huollon ja puhdistuksen jälkeen valmis Jopo Jumbo. Alle tuli Continentalin 54*584mm pistosuojatut renkaat. Napojen ja poljinkeskiön laakereiden perusteella voi sanoa, että taitaa olla Jumbo ollut kauppakassin kantotelineenä, kun omistaja on taluttanut pyörää! Superorkkis!
Asensin hyvän Trelockin lähes alkuperäisen kaltaisen lukon. Kylläpä Jopo rullaa nyt herkästi!
Ensimmäisen reissun, ja sateen, jälkeen. Veljekset kuin ilvekset, toinen havunvihreä, toinen keväisen koivunlehden vihreä. Firman pyörä, Ekojopo, palaa tuunatusta ulkomuodosta alkuperäiseen IsoJopo-kuosiin, ja sytytinpaketin kylkiäisenä kohti uusia seikkailuja...
Ostin näet toissapäivänä toisen Jopo Jumbon, Viitasaarelta...ja siitä tuleekin sitten seuraava firman pyörä.
JOPO 28", kovin ovat erilaisia, vaikka runko on molemmissa sama. Punaisessa Jumbossa on alla 28":n kiekot, Nokian 37*622 Rolsspeedit rullaavat kevyesti Duomaticin siivittäminä. Punamusta kuosi on vielä kesken.Punainen väri meinaa hukkua keskuspuiston kukkaloistoon.


Vain JOPO-tarrat puuttuvat enää. Kissansilmää ei tähän tule, tarraheijastin kylläkin.
Letkeää menoa pitkälle kuskille.

Tämä Jopo Jumbo on nyt Retro Ride! vuokra-Jopo Helsingissä. Alla pistosuojatut 28" Nokian Heavy Duty Rollspeed renkaat. Kyydit antaa 2-vaihteinen Sachs Torpedo Duomatic takanapa. Tarratkin ovat nyt asianmukaiset.
Retro Ride! Bike rental pyörävuokraus Helsinki.
Tässä on kolmas hankkimani Jopo Jumbo. Alkuperäisenä matalampi Jopo Tourin tanko. Vannekehät hopeanharmaaksi maalatut hattuprofiilit ja vuosimalli 1975. Vuokarkäytössä se ei juurikaan kerinnyt olla, kun uusi omistaja löytyi. 50v lahjaksi meni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti