maanantai 10. maaliskuuta 2014

ISOJOPO

Omistan tämän kirjoituksen Jopon Isoveljelle. Tunnetaan nimellä IsoJopo tai Jopo 26".
Lanseerausajankohta on hiukan epäselvä. Itselläni vanhin IsoJopo on vuodelta 1973.

Toinen vihreä Jopo on vuodelta 1973, muut ovat 1975, huomaa kiilaheijastimet
Ensimmäinen versio voi olla jo vuodelta -72, jossakin kuvassa näin lilan, jossa oli hiukan ylikorkea tavarateline. Yleisimmät värit ovat keltainen, vihreä ja oranssi. Valkoinen, lila, sininen ja tämä karpalonpunainen ovat melko harvinaisia. Valkoinen ja lila olivat (kai) -72 mallistossa. Sininen ja punainen taas -75 värejä. Ensimmäisissä IsoJopoissa on maalatut tavaratelineet, myöhemmissä sinkityt. Taannoin tuli minullekin ensimmäinen punainen vastaan, tuo taempi taidolla hajotettu. Kunnioituksena, ja säälistä, sitä kohtaan päätin tehdä karpalonpunaisen IsoJopon metallinhohteella. Etuhaarukka ja tavarateline on tuosta romusta, lokaritkin ovat käyttökelpoiset. Tämä Jopo oli vihreä, ostin sen(rungon) Espoosta viime syksynä.
Molemmat ovat vuodelta 1975
Luulen, että näitä vanhanajan IsoJopoja on myyty enemmän kuin uustuotannon vastaavia. Syynä voi olla suhteellisen korkea hinta, kun niissä on takanapana Duomatic/Automatix. Yhtään vanhaa IsoJopoa alkuperäisellä 2-vaihteisella navalla ei ole tullut vastaan.

Jopojen perusvärit. Jopo 26" tarrat ovat yleisemmät kuin IsoJopo

Alapuolen kuvassa varhaisempia tuotoksiani. Vihreä oli rikottu runko ja oranssi on entinen PostiJopo.

PostiJopolla tuli kurvailtua toista vuotta
Duomaticilla ja Nokian A10 nastarenkailla pojan yläkoulumatkat taittuivat kätevästi.

Keltaisessa oli alla Duomatic, IsoJopo-fontti poikkeaa kaikista muista

Monenmoisia IsoJopoja on tullut duunattua. Alla otteita.

Armyvihreä, vuosimallia en muista
Jopo Tour on erikoisempia tuotoksia. Ajankuvan muuttuessa IsoJopoa koitettiin uittaa virtausten mukana retkipyöräksi. Käsijarrut, 5-vaihteinen lehtipakka, postiJopon keltainen... Ei ollut oikein hyvä idea. Alapuolen aihio on nyt oranssi ja odottaa kasausta. Vaihdepyörä siitä tulee, minkälainen, se on vielä auki.
Tämä on työn alla, kääntöpuolella on kiinnittimet vaijereille.

Tästä tuli Design-malli

EkoJopo palveli pari vuotta, lähinnä talviajoa, erinomaisesti Automaticin siivittämänä. Tässä aihiossa oli sama vika kuin ensimmäisen kuvan metallinpunaisessa: Takahaarukan alempi putki oli jäätynyt ja haljennut. Tämä oli varhaisempi vuosimalli, missä ei ollut prässäyksiä haarukkaputkien sisäpinnoilla rengastilan laajentamiseksi. Punaisessa oli, mutta jää oli pullauttanut sen oikoseksi. Kylmän ja kuuman raudan seppää tarvittiin...

Etuhaarukka on PostiJoposta. 54mm leveä Lieksalainen sopii pyörimään
Mennään nykymalleja kohti. Alapuolella on varmaankin ensimmäinen uustuotannon IsoJopo. Duunasin sen Taiwanin Jopon (pelkästä) rungosta. Etuhaarukka maastopyörästä, takahaarukan kiinnikkeet lähemmäksi runkoa, ja näin muodostui tila 26" kiekoille(559mm). Tälläkin poika köryytteli koulumatkoja. Möin tämän ennenkuin IsoJopot lanseerattiin markkinoille, joten se lienee ensimmäinen markkinoille saatettu "Iso"Jopo.

Ensimmäinen IsoJopo

Toinen olikin sitten helpompi tehdä samalla kaavalla, etuhaarukaksi valitsin eteenpäin kaarevamman. Lokasuojat ovat uudet ja tavarateline 26" Helkamasta. Talvikeleissä alla Suomi Tyres W106 nastarenkaat, napadynamo ja Sachs Torpedo Duomatic Automatic. Erittäin hyvä kulkupeli.

Takana IsoJopo 26" Mark II

Yläpuolen kuvassa keskimmäisenä samanlainen Taiwanin Jopo kuin IsoJopoDuunattu. Edessä on Suomipojan versio, näissä kaikissa on alla Suomipojan päälirenkaat.

Alapuolella nykyinen kulkupeli. Schimanon PPS 3-vaihteinen takanapa, edessä runpujarru.

Nykyinen IsoJopo vm. 1976, myöskin entinen PostiJopo

Kaikenkaikkiaan, IsoJopo on mitä mainioin kulkupeli, etenkin vähän pidemmille polkijoille. Uustuotannon IsoJopoa ei ole vielä kohdalle sattunut, mutta sekin päivä tulee. Sitä odotellessa, duunaillaan.

Tuolla ylempänä on pari aihiota. Tässä ne ovat nyt valmiina.
Takana orkkis Jopo Tour
Ajelin tällä duunaamallani Jopo Tourilla paljon. Vaikka Jopoja on ollut paljon, niin näin mieleistä ei toista ole ollut. Sydän verta itkien möin sen pois; onneksi toiselle Jopomiehelle. En halunnut tehdä tästä alkuperäisen kaltaista avorataspakalla ja käsijarruilla varustettua 5v. Touria. 3-vaihteinen Torpedo tuntui sopivalta ja aivan huippu siitä tulikin. SL-35 renkailla meno oli kevyttä ja vauhtia piisasi.
Jopo Tour Ekotop duuning 3v.
Metallinhohtopunainen IsoJopo 1975

Orkkiskuntoinen IsoJopo, palveli jopoilijoita kahtena kesänä ja on siis eniten ajettu Jopo näissä geimeissä. Matka jatkuu uudella omistajalla.

RetroRide! IsoJopo 2013 ja 2014
Kevät 2015 toi kehiin uuden Isojopon vuodelta 1975.

40-vuotias IsoJopo

3 kommenttia:

  1. Oletko itse duunaillut tarrat pyöriin? Onko tietoa noista fonteista, onko ne jotakin uniikkeja vai löytyykö ne perus word-mallistosta?

    VastaaPoista
  2. Tarrojen tekijöitä löytyy useita. Nuo original Jopo-tekstit taitavat olla omia fonttejaan. Muut pyörissä olevat fontit löytyvät wordista. Tavaramerkillä suojattuja sanoja tms. ei voi käyttää ilman merkin haltijan lupaa. Sitä vastoin tarrakirjaimista tai -merkeistä voi kukin muodostaa haluamiaan yhdistelmiä mielin määrin.

    VastaaPoista
  3. Mulla keltainen vanhan mallinen isojopo alkuperäisellä 2 vaihteisella vanteella.. 1 pinna puuttuu, pitäis laitattaa uusi ettei rupea vemppaamaan.

    VastaaPoista