tiistai 31. maaliskuuta 2015

Earth Hour 2015 - Ice Age

Energian säästö on hyvä asia. Kansainvälisellä tempauksella siitä haluttiin taas muistuttaa. Öörth auö. Pelkästään valoja sammuttamalla säästettiin sähköä jokunen gigawatti maailmanlaajuisesti. Sähköntuotannosta piti pudottaa pois muutama generaattori, kun ei ollut kulutusta. Näitä generaattoreita pyörittävät esimerkiksi veden staattinen paine ja höyryturbiinit. Turbiiniin tulee höyry voimalaitoskattilasta, missä poltetaan kivihiiltä, turvetta, puuta, yhdyskuntajätteitä, öljyä, kaasua. Reaktorissa vesi höyrystyy atomin halkeamisesta. Jotkin näistä siis ajettiin alas tuoksi tunniksi. Ainakin Suomessa öörth oli illalla pimeän aikaan. Aurinko ei paistanut, tuuli ei puhaltanut.

Kynttiläillallinen?
Meinasin unohtaa, jälleen, kyseisen tapahtuman, mutta kaverini huomatti puhelimessa asiasta. Olin saunassa 6kW:n kiuas päällä. Kävin jäähyllä ja otin tuon kuvan. Mieleeni palautui hetki kuluneelta viikolta, kun kävin suuressa teollisuuslaitoksessa. Olin portaissa, kun teknologiajohtaja tuli vastaan. Tervehti, ja hymyili leveästi, kun huomasi minunkin käyttävän portaita hissin sijaan. Tuolla asialla ei ole itikan pissin vertaa merkitystä sillä laitoksella. Siellä kun pyörii sähkömoottoreita pilvin pimein, mihin virta syötetään ranteenpaksuista sähkökaapelia pitkin. Että ihmiset saavat hyödykkeitä. Tyynesti, tyynellä ilmalla, tuon tunnin jälkeen, pimeällä, muutamat laitokset ajetaan taas ylös. Alas- ja ylösajot syövät kaiken tuon säästetyn energian, moneen kertaan. Siinä sitä on miettimistä, ja uskomista.


Herra Hakkarainen ikuistettuna tuohon hetkeen
Ilmastonmuutoksen torjunta on sama kuin yrittäisi torjua yläpuolen kuvan Herra Hakkaraista sulamasta. Todistettavasti tuo mielikuvitusolento on ollut olemassa. Yhtä varmasti, kuin aurinko nousee ja laskee, Herra Hakkarainen katoaa. Uskomattoman paljon maailmassa hukataan resursseja ja rahaa auringonlaskun torjuntaan. Kyllä, ilmastonmuutos on totta. Se on pysyvä, normaali tila. Me olemme menossa kohti jääkautta. Ihan niinkuin historiallisessa valossa ja todistettavasti. Sitä ei voi torjua mitenkään. Eikä tarvitsekkaan.

Ice Age
Tulee päivä, kun tämän järven jää ei sulakaan keväällä. Tämä maaliskuinen jää onkin tilanne keskikesällä, ja siitä sitä mennään taas kohti ankaraa talvea. Myöhemmin tässä päällä on parin kilometrin paksuinen jääkerros. Hyvä lukija, älä säikähdä ja lähde karkuun. Tuo äsken kuvattu on tapahtunut tällä samalla paikalla monta kertaa, todistettavasti. Nykyihminen ei vain ole ollut sitä todistamassa, livenä.

Mielenkiintoinen kysymys on, miten kauas populaatio on valunut ja miten se on pärjännyt. Karsiutunut se on varmasti. Tämä paikka on jo muuttunut ihmiselle asuinkelvottomaksi, kun jäät jälleen vetäytyvät. Miksi? Nykyihminen on jo tuhonnut elinmahdollisuutensa pilaamalla pohjavedet etukäteen. Miten? Varastoimalla käytetyn ydinpolttoaineen vahvaan, stabiiliin, suomalaiseen kallioperään. Betonoituun kuparisylinteriin, bentoniittisavella täytettyyn tunneliin. Kun maankamaran päällä on tulevan jääkauden jään paino, mikään ihmisen rakentama ei kestä sen aiheuttamaa painetta kallioperässä ja ns. "suojatut" säiliöt musertuvat kuin rusinat ja sitten pohjavesi onkin radioaktiivista ihmismittakaavassa ikuisesti.

Ei ole kuitenkaan syytä vaipua synkkyyteen. Päinvastoin kuin ilmastonmuutosta, tuon asian voi vielä torjua. Jos ymmärrystä, ja halua on.
On siis kevät
Jopokevät.

Tavaramarkkinat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti