perjantai 1. toukokuuta 2015

1515 - Vappu - Suomalaisen työn päivä

Taitaa olla kolmas vuosi peräkkäin kirjoittaa Vappuna. Tänään on mukava numero 1515. Tavataan sanoa Suomalaisen työn päiväksi. Aika tosin on muuttanut työtä, suomalaisuustta ja työväenaatetta, mikä aikoinaan oli keskeistä vapussa.
Eilen, vapun aattona, heitin lakin kalotille ja läksin haistelemaan tuulia, mikä kylmästi ja kovasti puhalsikin. Oli minulla työkin tehtävänä. Panosvyö kaulaan ja IsoJopon selkään.

Suomalaisen työn symbooleja
Asiakkaan kysymys kuului: Käykö nämä Ekotop JoyRide! harmaat päälirenkaat Helkaman juhlavuoden Jopo50:een? Kyllähän ne käy, rengaskoko on sama. Ja kyllähän suomalainen rengas käy suomalaisen juhlavuoden Jopon renkaaksi paremmin kuin Indonesiassa valmistettu saksalaisella tuotenimella oleva rengas. Hyvää Suomalaisen työn päivää vain. Asiakas saa nyt paremman Jopon.

Ajelin postin kautta kaupungille. Ylisoutajan sillankorvassa oli ryhmä opiskelijoita. Yhdellä oli kitarakin. Kuului saundeja ja tyttö aloitti laulun, johon muut yhtyivät. Pysähdyin kuuntelemaan.

Ylisoutajan silta ja entinen Mäntylän metsä takana
Tytöt lauloivat tuossa selän takana Haloo Helsingin -Maailma on tehty meitä varten-. Hyvin lauloivatkin; mukava tunnelma, mieleinen kappale. Seuraava olikin sitten Beibi. Jatkoin matkaa joenvartta pitkin.

Aittaranta ja Suvantosilta, mikä menee nousviikolla remonttiin
Sain tarpeekseni urbaanista Vapusta ja päätin lähteä aamulla kaupungin sijasta mökille vähän rapsuttelemaan. Se oli hyvä ratkaisu. Ensimmäisenä puronpäässä näin sorsan ja hetikohta mökin pihassa pyyn. Seuraavaksi katsoin, että pihakuuseen lennähti käki. Hain kameran, ja kun lähestyn, lintu läksi karkuun. Ei se ollut käki. Se oli noin käen kokoinen haukka, ja kaksi kolmesta ototksesta osui.

Tuulihaukka
Seuraavaksi kuikat kahahtivat lentoon ja laiturilla sain ensimmäisen näköhavainnon västäräkistä. Ääniähän on kuulunut jo pitkään. Saunan lauteilla kuulin avoimesta ikkunasta kummallista vihellystä. Hetken tiirailtuani näin puukiipijän läheisen männyn rungolla kiertämässä. Vuosia on edellisestä havainnosta.

Järvi on vielä pääasiassa jäässä. Rannassa on sulaa ja vähän pohjoisempana on poikkisula.

Kalliolta kuvattuna poikkisula
Mökkimaisemiin olikin satanut enemmän lunta kuin kaupunkiin. Haravointi onnistui tästä huolimatta. Narsissit ovat pian tulossa.

Kun kevät koittaa taas
Kaikenkaikkiaan onnistunut mökkireissu. Yhtä-äkkiä oli taas fiilis, että nyt talviturkki lähtee. Kolmesti kävin vedessä, eikä ollut kylmääkään. Lähtiessä kävin vielä ns. salapaikalla ja siinä lähellä rannassa näin jonkin möyrivän vedessä. Seisoin liikkumatta kalliolla ja otus läheni rantavettä pitkin. Kalaksihan se paljastui. Sitten kahdeksi, kun rupesi vedenheijastus vähenemään. Toinen oli puolimetrinen hauki ja toinen noin 35cm. Ihan rinnakkain uivat; liekö kutupaikkaa etsivät.

Lumenrippeet vappuna
Ja kotona sitten lippu salosta. Ja tässä kirjoitetaan nyt. Hyvää 1515 Vappua!

Suomalaista työtä: Jopo 50 vuotta, SL-35 päälirenkaat 80 vuotta, entisöinti 2015 suomenlipun väreihin.

Jopo 1965, suomenlipun värit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti