sunnuntai 28. elokuuta 2016

Jopo 1967 projekti

Vuoden 1967 Jopo on mielenkiintoinen. Niitä kun ei oikein ole. Voi kai sanoa, että maantiepyöränä tämä vvuosimalli taitaa olla harvinaisin. Luonnollisestikin, vielä nimittämätön esituotannollisen sarjan pyörä vuodelta 1964, on se kaikkein harvinaisin. Mutta, se ei olekaan vielä Jopo.
Vuonna 1967 tehtiin ensimmäiset prässättyrunkoiset versiot, etutisseillä. Yksi pieni muutos tuli valmistustekniikan lisäksi runkoon. Niinkin pieni asia kuin lukon kiinnikkeet takahaarukan yläputkiin.
Ensimmäinen versio lukon kiinnitystavasta

Lokarinkiinnikkeen alle on hitsattu pienet laput, mihin on taas hitsattu ruuvit. Aika näpertelyä. Seuraava yhdistelmäversiohan jäi sitten käyttöön loppuajaksi. Huomattavasti kätevämpi valmistaa. Kyseinen läkkäre tuli käyttöön vuoden alusta 1968.

Runkonumeron paikka muuttui
Toinen muutos tuli käytännön syistä. Ohjainpylvään putkeen oli kätevä lyödä stanssilla numero. Nyt prässätyssä rungossa kyseisessä kohdassa olikin loivakaarinen levy, mikä on huono paikka leimaamiselle. Sinne poljinkeskiö putkeenhan se merii sitten heilahti. Alkuun kirjainten lisäksi juoksevia numeroita oli vain kolme, mitkä vissiinkin riittivät vuotuisille tuotantomäärille. Yksi, mikä ei muuttunut, on nuo stanssit. ne on samat kuin 65-66 Jopoissa. -68 alusta kirjaisinkoko on suurempi ja numeroita nyt neljä. Tarkkasilmäinen jo ihmetteleekin? IJ584, lokakuu 1968, sannopi tuo tunnus. Ainoassakaan vastaan tulleessa vuoden 1968 ei ole em. yksityiskohtia. IA, IB ja IC ovat yleisimmät, eli vuoden alun kuukaudet. Kovasti minä kaipalen sitä omaani, ID:tä. Ehkä jonakin päivänä...

1967 rungot?
Esittelenkö nyt tässä -68 runkoja kuusseiskoina? Runkonumerojen perusteella kyllä. Tuo toinen on IL504 eli joulukuu 1968. Väitän, että nämä rungot ovat leimattu vuonna 1967 seuraavalle vuodelle.
Nämä ovat vanhan tehtaan kamaa. Uusi tehdas otettiin käyttöön  kuuskasi alusta, ja siellä painettiin täyttä häkää uusia versioita.

Siinä se on, vuoden 1967 Jopo, Kunto Jopo
Todellakin, ainoa näkemäni -67 Jopo, on KuntoJopo, aidosti runkonumeroa myöten. Samaista kuntoJopoahan on tehty pilvin pimein etutissittömänä ja ne kaikki ovat vuodelta -66, GF123 ym.

HB751, helmikuu 1967
 Kaksi näitä minulla on ja ne on nyt aikomus laittaa ensi vuodeksi tien päälle.


Mökkimaisemissa, vielä
Alustava suunnitelma on, että toiseen jää Kunto Jopo tarrat, eli valkoisella edetään. Toinen muuttaa muotoaan, ja väriään.

Etutissit, huomaa, toisessa on leijonanpäätarrat, toisessa ei

Kaivoin tänään 19.11.16 neljä ensivaiheen projektia hollille. Mukana on tuon yläkuvan etummainen, kun on hierottu kauppoja takakiekosta ja poljinkeskiön osista. Pitänee pian purkaa irti. Samoin yhdesta rungosta on kaupat tekeillä. Sitä tosin en ole kovin halukas myymään. Sininen kun on aika harvinainen 70-luvulla ja ensi vuonna on sinivalkoinen vuosi.

Pari muuta on 26:ia; toinen Poni, toinen IsoJopo. Poni on tulossa omaan käyttöön. Ehkä siinä on oman blokin aihe.

Taas on pari askelta otettu eteenpäin. Kunto-Joposta lähtee irti tämmöisiä osia.

Meisseli on pakista
Yleensä nämä Kunto-Jopot ovat maalattu ensin karpalonpunaisiksi. Tämä -67 onkin nyt sinisenä maantielle ajateltu. Ehkäpä se pääsekin 50-kymppisenä maantielle 100-vuotiaan Suomen väreissä.

Suomenlipun värit ihan alkujaan
Tästä en nyt ota pois noita kierreholkkeja, vaikka ne tässä helposti olisi otettavissa, vaan laitan siihen käypäsen kasettikeskiön, ja kammet sen mukaan.

BSA-kierrehän siinä on

Siellä se sininen alkuperäisväri tässäkin Jopossa pilkottaa, IB311 ja -67 runko.


Kunto-Jopo projekti on edennyt hiukan. Kaikki ylimääräiset osat on nyt poistettu ja kuvassa näkyvä ketjusuojan kiinnikkeen hitsiä on vahvistettu. Yläpuolen kuvan runko sai tänään pohjamaalin. 2.1.17.

Sama Jopo IB311
11.3.2017 Jopo sain taannoin suomenlipun sinisen värin. Toinen, minkä ajattelin tehdä nyt itselleni, Sisu Mobilin tilalle, sai oman miksauksen väriin. Maalasin nimittäin tämän ensin ja kaadoin taivaansinisen värin suoraan kippoon puhdistamatta sitä. Tummempi sininen teki silmissäni originellin säväyksen.

Jopo Mobil IB.... myös
Tämän Jopo Mobilin runkonumero on myös IB...., numeroita en nyt muista, mutta runko on aivan eri koppa. Valmistusnumeron perusteella molemmat on tehty helmikuussa -68. No can do, ainakaan samassa tehtaassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti