torstai 17. tammikuuta 2013

LUPA POLTTAA - LICENSE TO KILL?*

Viime päivinä on verkkojulkaisuissa ollut lukuisia artikkeleita pienhiukkasista ja niiden vaarallisuudesta. On näytetty kuvia Kiinasta, missä hiilivoimalaitokset ja liikenne karmivine päästöineen peittävät pääkaupungin armottomaan hämärään pilveen. On sanomattakin selvää, että siellä ei ole ihmisen terveellistä olla. Tämän ovat jopa Kiinalaiset viranomaiset tunnustaneet ja kehottaneet ihmisiä pysymään sisätiloissa.

Raskas polttoöljy pukkaa päästöjä puhtaaseen suomalaiseen ilmaan. Kolmannes Suomen päästöistä tulee näistä teollisuuden piipuista.
Entä Suomessa? Täällä on kaikki puhdasta ja ilmanlaatuongelmia ei ole. Suomessa on ikuinen oikeus polttaa puuta uunissa miten sattuu. Sillä ei ole mitään merkitystä, koska Kiinassa tekevät sitä sun tätä. Ainoastaan Venäjän metsäpalot saattavat tuoda savunhajua Suomeen. Tutkijat ovat nyt pariin otteeseen yrittäneet vienosti sanoa metsäsuomalaiselle, että se savun haju saattaa aiheuttaa mukavia sisäsyntyisiä mielikuvia, mutta juuri se savu sisältää ihmisen terveydelle vaarallisia pienhiukkasia.
Hyvä. Tutkijat ovat oikeassa. Valtion verorahoja on käytetty oikeisiin kohteisiin. On selvinnyt, että se ultrapieni hiukkanen, mitä syntyy puun pienpoltossa järjettömiä määriä, irtoaa siitä klapista ja siirtyy vapaille metsästysmaille savupiipusta, sinne puhtaaseen suomalaiseen hengitysilmaan. Suurin osa pienhiukkasista palaa metsäsuomalaiseen maahan. Ei se mitään, ilmassa on runsaasti pienhiukkasia, vaikka niitä ei metsäsuomalainen näe, saati ymmärrrä. Näillä pienhiukkasilla on mahdollisuus päästä elon kiertokulkuun mukaan, pitkäksi aikaa. Lopulta, pienhiukkanen palaa maahan, syvemmälle, vieden metsäsuomalaisen maallisen tomumajan mukanaan.

Puhdasta suomalaista ilmaa 20 asteen pakkasessa tänään
Metsäsuomalaisella on ikuinen oikeus polttaa puuta uunissa, koska suomalainen on aina asunut metsissä, tehnyt ruokaa tulella, käynyt savusaunassa ja jopa syntynyt siellä. Täällä on syntynyt metsäsuomalaisen kaikkivoipa maalaisjärki. Kääntäen ajateltuna, mitään sivistystä tai uutta ei ole tarvinnut ottaa vastaan. Eikä tarvitse. Metsäsuomalainen osaa, itse!

Suomalainen metsä
Hypätään metsäsuomalaisen parista hetkeksi sivistykseen. Sivistyneissä maissa ovat tehneet kaikenlaisia tuotteita. Siihen on tarvittu mitä erinäisempiä raaka-aineita ja prosesseja. Nyt sivistysvaltiot ovat täynnä kaikenlaista lyhytikäistä sontaa, mitä tuotteiksi kutsutaan. Suuri osa niistä tulee sieltä savusumun seasta, Kiinasta. Ensimmäisiä tuotteita oli paperi, mihin oli painettu mustia jälkiä. Näitä aviiseja luettiin; sivistys levisi. Kaikkiin tuotteisiin tarvitaan kemiallisia prosesseja. Niissä käytetyt aineet ovat hemmentinmoisia myrkkyjä; kokemuksestani teollisuudesta tiedän tämän varsin hyvin. Eihän siinä mitään, kun myrkky on astiassa, altaassa, pussissa jne. turvallisessa paikassa.
Metsäsuomalainen osaa myös hoitaa metsää
Metsäsuomalaisella on siis ikuinen oikeus polttaa puuta uunissa miten haluaa. ...tana siihen ei tarvita mitään pikkuvirkamiehiä, pilkunviilaajia eikä direktiivejä jos on vähänkin ollut tulen kanssa tekemisissä. Kyllä metsäsuomalainen tietää!

Lupa polttaa
Oletko ehkä tullut ajatelleeksi, että kun sinulla on ikuinen metsäsuomalaisen oikeus polttaa puuta uunissa haluamallasi tavalla, sinulla on sitä myöten myös lupa sairastuttaa tai jopa tappaa toinen ihminen? Se on voimakas oikeus. Sellainen ei ole lain mukaan mahdollista kuin poikkeustilanteessa, kuten sotatilanteessa. Sillä metsäsuomalaisen oikeudella et tapa välittömästi, ja kantomatkakin on maksimissaan kiväärikaliperia. Efektiivinen oikeustoimialueesi ulottuu siis satojen metrien säteelle savupiipustasi; ja lähialue on tehokkain. Sitä siis voidaan verrata tällä ajattelutavalla sotatoimialueeseen, ja käytät siellä epäsuoraa tulta.

Miten epäsuoran tulen aseesi toimii? Sytytät siis tulen huonosti, kosteisiin puihin. Käytät koivun tuohta, sanomalehteä tai kemiallisia sytytyspaloja. Koivun tuohessa on erittäin paljon pienhiukkasia odottamassa tulitukkuasi. Sanomalehdessä on painomustetta, mikä on käytännössä raskasmetalleja. Niitä samoja ja samantyyppisiä metalleja, mitä Talvivaaran kipsisakka-altaasta valui saastuttamaan paikallisia vesistöä ja luontoa. Mutta se on paikallista näpertelyä, terveysvaikutukset ovat vain välillisiä. Kemiallisissa sytytyspaloissa on myrkyllisiä kemikaaleja, mahdollisesti vielä muovipussiin pakattuna, bonuksena. Alkuperäisessä olotilassaan nämä ovat harmittomia tai vaarattomia, kuten varastoidut aseet. Aseet ovat nyt valittu: pienhiukkasarmeija, nikkeli-, cadmium- ym. halvaus, kemiallinen ase.
Tästä on hyvä jatkaa maalaisjärjellä. TULTA!

Kemiallinen ase, paloi luvatut 6min. Suutari

Luodaan katsaus oikeustoimialueeseesi.
Normaalissa kaupunkiolosuhteissa, missä metsäsuomalaiset operoivat, on pientaloja, paritaloja ja rivitaloja piha-alueineen. Näitä mahtuu sotatoimialueeseesi kymmeniä, jopa satoja. Ehkä jopa kokonainen kaupunginosa, missä voi olla myös parvekkeellisia kerrostaloja. Maaston muodot vaikuttavat oleellisesti toimialueesi tehokkuuteen, laaksomainen alue on mitä otollisin epäsuoran tulen käyttöön. Ainoa asia, mikä vaikuttaa toimintasi tehokkuuteen, on vallitseva ilmanala; tuulet. Piippuusi sidottu sotatoimialue ei olekaan ympyrä vaan keila. Mutta se on myös mahdollisuus! Tehokkaammin kohdistettu ja pidemmälle ulottuva!Entä kohderyhmäsi, tulevat epäsuoran tulen uhrit?
Tässä kuvitteellisessa kaupunginosassa Laakso esiintyy koko metsäsuomalaisen elämän kirjo. Pääasiassa omakotitaloja asuttavat nuoret lapsiperheet; varttuneempi väki on jo hipsinyt kerrostaloasuntoihin palvelujen lähelle. Normaaliin elämään talojen sisällä et pääse kovin hyvin vaikuttamaan. Useimmissa taloissa on ilmanvaihtokoneet tehokkaine suodattimineen, joillakin saattaa olla korvausilma suoraan suodattamattomana sisään, ja tämä se vaatiikin jo tarkuutta.
Mutta pihat, siellä tapahtuu! Pisimpään siellä viihtyvät alle kouluikäiset lapset lumileikeissään. Kouluikäiset lapset liikkuvat koulujen alku- ja loppuajankohtina runsain joukoin, ja saattavatpa jäädä koulun jälkeen pihalle leikkimään pienempien sisarustensa kanssa. Aikuisikäiset liikkuvat jalkaisin ja pyörällä satunnaisesti väyliä pitkin. Joku varttunut hyväkuntoinen ukko hiihtää nenä punaisena kirpeässä pakkasessa, puhtaassa suomalaisessa ilmassa. Siinäpä kohderyhmä!


Aikaisemmassa kappaleessa maalaisjärjellä vapautetut pienhiukkaset ja myrkyt ovat nyt ammuttu taivaalle metsäsuomalaisen oikeudella. Tuuli painaa nyt savuarmeijasi lounaaseen; etäisyys noin kolmesataa metriä ensimmäiseen kosketukseen! Paritalon pihamaalla on hyökkäysvaunu! Nappiin, metsäsuomalainen hurraa! Boonuksena toisella pihalla on puolentusinaa penskaa äiteineen, oheisvoitto sekin.Miten epäsuora tulesi vaikuttaa kohteessa?
Kiinteät hiukkaset kulkevat hyökkäysvaunussa uinuvan kolmekuisen poikavauvan sieraimista pieniin keuhkoihin, ja edelleen keuhkorakkuloihin. Tähän päättyy isompien pienhiukkasten matka. Mukana voi olla myös aerosolimaisia kemikaalijäämiä kiinnittyneinä hiukkasiin tai molekyyleihin. Keuhkoihin jääneet hiukkaset ja PAH-yhdisteet aiheuttavat luonnollisesti hengitystieoireita. Tämänikäinen kohde, siis ihmislapsi, on hyvin altis saamaan astman metsäsuomalaisen toistuvista operaatioista. Ultrapienet hiukkaset <0,1 mikrometriä jatkavat matkaa pienokaisen verenkiertoon, minne hiukkaset jäävät pysyvästi. Keuhkorakkuloissa olevat isommat hiukkaset voivat poistua sieltä jollakin aikavälillä. Ne vieläkin isommat hiukkaset, kokoluokka katupöly ja siitepöly, aivastellaan nenäkarvoista räkä poskelle ja rukkaseen!
Mitä tapahtuu pienokaisen verenkierrossa? Hiukkanen kulkeutuu ja jää kiinni johonkin epäjatkuvuus- tai ahtaaseen kohtaan. Tämä paikka muodostuu otolliseksi pysähdyspaikasi myös seuraavalle pienhiukkaselle. Hiilenkappaleet alkavat kertyä ja muodostaa ahtaumia. Tällainen tilanne voi aiheuttaa paikallisen tulehdustilan verisuonistossa, kuten tutkitusti homeitiöt tekevät. Nuori elämä voi olla yhtä sairastelua. Ajan kanssa ahtauma muodostaa lopullisen tukoksen, mikä tunnetaan lääketieteellisellä termillä vaikkapa aivoinfarkti. Näin pienhiukkanen palaa maahan ennalta määrittelemättömän ajan kuluttua. Ja metsäsuomalainen kommentoi vuonna 2013: mikä muka ennenaikainen kuolema... Joka tapauksessa ne kertyneet pienhiukkaset olisi voinut polttaa siellä uunissa. Mutta metsäsuomalainen osaa, sitä ei pidä tutkijoiden neuvoman. Tulta vaan munille, prrke, maalaisjärjellä!

Juhannuskokolla pidetään pahat henget loitolla taianomaiseen aikaan

Sain innoituksen kirjoitaa tämän tekstin aiheena olevien verkkojulkaisujen saamista lukijoiden kommenteista. Mukana on suoria lainauksia ns. maalaisjärjestä. Tuli mieleen Apulannan kappalle: Viisaus ei asu meissä,...
Kaikkein surullisinta on, että kaikki tämä tutkimus ja informaatio tähtää jokaisen ihmisen elinolojen parantamiseen; hengitysilman haittavaikutusten vähentämiseen, mihin kaikki puunpolttajat ovat osallisina. Mutta metsäsuomalainen osaa, maalaisjärjellä, kuseskella kintuilleen.(Viimeisin THL:n tutkimus).

Samat puut, 1min. Oikea sytytystapa, myrkytön tuote
Pistetäämpä tähän vähän päivitystä, kun teksti on näemmä tehty tarkalleen vuosi sitten. Mitä vuodessa on tapahtunut pienhiukkasrintamalla? Siellä vedotussa Kiinassa mopo on karannut pahasti käsistä. Kiinalainen havahtuu pienhiukkasongelmaan, kun infrastruktuurin valvontakamerat eivät kuvaa enää kuin hämärää pilveä kaupungissa. Tällainen saaste on jo osa luonnollista karsintaa; populaatio on kasvanut liian suureksi. Seurauksena on todettu naisten hedelmällisyyden katoavan. Koululaisille on annettu ilmansaaastevapaata koulusta, mutta minne lapset pakenevat pienhiukkasia?
Miksi puhun ilmansaasteista pienhiukkasina? Koska julkaistu tutkimus kertoo, että kaikista ilmansaasteista pienhiukkasten merkitys on monta kertaa suurempi, kuin muilla saasteilla yhteensä. Ja siksi, että hiukkanen on sentään konkreettinen partikkeli, hiilen palanen, olkoonkin kuinka olemattoman kokoinen hyvänsä.

Kävin rajavyöhykkeellä kieltämässä Venäjän metsäpalot
Taloustaantuma on ajanut tulisijavalmistajat ahdinkoon. Ornamenttien myyjät ovat menneet eniten metsään. Tulisijadirektiivin voimaantulosta(07/2013) on vaiettu lähes täydellisesti. Jotkin asiantuntijat ja tutkijat ovat, onneksi, tulleet ulos hiukan turhautuneina, kun asiat eivät oikein edisty. Todetaan puun pienpolton päästöjen osuuden kasvaneen 40%:iin aikaisemmasta kolmanneksesta, kun teollinen tuotanto yskii ja piippuja on kylmennyt. Puhutaan julkisesti tietyntyyppisten tulisijojen ja kattiloiden käytön kieltämisestä asutuilla alueilla, missä sijaitsee päiväkoteja, kouluja ja hoitolaitoksia. Erittäin hyvä ja tärkeä asia. Miten metsäsuomalainen reagoi? Jos vuosi sitten lukijoiden kommentit hämmästytti ja innoitti kirjoittamaan, niin nyt vastaavien iltapäivälehtien kommentointi samasta asiasta: kun noista lähes tuhannesta kommentista etsii älynvaloa, niin, aika pimeää on.
 

*Kirjoituksen otsikon tarkoitus ei ole kehoittaa tai kannustaa ketään vahingoittamaan ketään tai mitään. Otsikko sisältää myös tahallisen kirjoitusvirheen väärinymmärrysten välttämiseksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti