lauantai 11. lokakuuta 2014

Jopon etuhaarukka, korjaus

22" retro Jopon kysytyin osa on etuhaarukka. Sitä on näet törmäilty. Haarukka on luokilla. Haarukoita ei kasva puissa, eikä missään, eikä millonkaan enää. Suhtaudu siis siihen kunnioituksella, jos haluat ajella orkkis Jopolla. Asia ei ole yksinkertainen, ainakaan amatöörille. Haasteita siinä on myös sepille. Toisinaan minuun otetaan yhteyttä tämän ongelman tiimoilta. Minullahan noita haarukoita on, ja jotkut kuvittelevat, että niitä saa vitosella, esimerkiksi. Kyllä siinä jää luu käteen, tai raato, niinkuin yksi hyväkäs tytärtään arvosti.

Joskus joku osaa vetää oikeasta narusta. Tässä sellaisen tarina. Autan mielelläni Jopoilijoita, kun ollaan oikealla asenteella liikenteessä.
Jopon etuhaarukka poikki kierreosaltaan
1968 Jopon etuhaarukka oli mennyt rikki kierreosaltaan. Ei kovin harvinainen vika tässä vuosimallissa, jossa on 22 mm:n ydinputki sisähalkaisijaltaan eli tanko on juotettu kiinteäksi. Tunnet sen siis siitä. -70 vuosimallissa on 21mm ydinputki ja siis lujempi sellainen. Tähän haasteeseen vastasi Kunto Jopo.
Kunto Jopon etuhaarukka käy 68/69-haarukoiden korjaamiseen
Ensimmäisenä on syytä tarkistaa kierreosan toimivuus. Tässä mentiin kivuttomasti pohjaan saakka.
Ohutseinämäinen ydinputki ja ehjä kierreosuus
Alkuperäinen ydinputki pistettiin poikki juuriosan kohdalta
Pistin putken poikki tästä kohdasta. Ydinputkessa oli vaurioita aikaisemmista törmäilyistä ja oli parasta mennä vaurioitumattomalle alueelle.Tein tämän ydinputken 5mm pitempänä, koska haittaa siitä ei ole ja alapuolella kierrettä riittää.

Normaali mitta juuresta otsapinnalle 237mm
Heppivalmius
Kiinni on, ja pysyy.
Kuka ties
Hitsisauma suojattu maalipinnoitteella, sisälle sertsi.
Haarukan muoviosa ja alalaakeripinta talteen
Ei kovin vaikeaa. KuntoJopon ydinputkessa ei ole alhaalla juuriosaa eli se ei kelpaa maantiekäyttöön.
Nämä ohjeet kelpaavat sellaisenaan minkä hyvänsä etuhaarukan rakentamiseen, erityisesti Jopoihin. Normaalisti ydinputken sisähalkaisija on 21mm. Se on parasta, jos mahdollista, katkaista ylempää ja käyttää juuritukena kromattua ohjainkannattimen pätkää. Vaikka kehuinkin operaatiota helpoksi, ns. "sepät" älkööt vaivautuko. Ei siitä tule kuin sanomista.

Tämän Jopon etuhaarukka oli ihan luokilla. Onneksi se taipui melko helposti alkuperäiseen asentoon.
Jopo 1969, jäykkä ohjaustanko
Orkkis 1968 ja jäykkä ohjaustanko, ei toimenpiteitä
KuntoJopo ja ehjä etuhaarukka asennettuna
Jopo Rodeo ja Helkaman poikien pyörästä rakennettu etuhaarukka
Vuosien saatossa harukkamalleja on ollut lukuisia. Tässä jutussa korjattu on toinen malli. Yleisin ja näkyvin ero on putkiprofiili. Alakuvan ensimmäisessä on profiilina ympyrähalkaisija, seuraavassa taas soikea. Tämä on luonnollisesti lujempi edestä suuntautuvia törmäyksiä vastaan. Ydinputkessa se sitten näkyy. Lattarautojen muoto ja koko sekä liitostapa vaihtelevat myös. Kierreosa on sitten samanlainen kaikissa poislukien 1965 ja -66 vuosimallit.

Haarukkamalleja on monta

1968 haarukkamallin putket ovat juotettu haarakappaleeseen, näkyy alapuolen kuvassa jouhevana liitoksena.
Kestävä juotos
Tämä tarvikehaarukka on sakemannin tekemä 24". Vissiinkin tarkoitettu Jupiter Lomaan. Jonkin sortin juotos/puristusliitos, eikä kovin laadukas ja vahva.
Jopo 1968 24" duuning
Alapuolella samalla tavalla korjatut etuhaarukat syksyltä 2015. Toinen on jo paikoillaan. 22mm:n sisähalkaisijaiseen alkaa olla vähän korjaavaa osaa. Näistä toiseen joutui tekemään yhdistelmän, eli yläosa on 21mm:n putkea.
-68 mallin etuhaarukat

22" ja 26" haarukat
Jopon etuhaarukka on aika kapoinen eli tuo haarukkaputkien sisäpuolinen väli on niukka kun siinä päälirengas pyörii. Jos kiekko lieppaa vähän, niin kumi osuu putkeen.

Eri putkimallit
Ylläolevissa kuvissa on nähtävissä eri putkimallit. Vasemmanpuoleisessa on uudempi ellipsimallinen putki, mikä antaa muutaman millin lisää pelivaraa. Vuoteen 1973 saakka putken poikkileikkausprofiili on ympyrä ja se on tehty 44mm leveälle päälirenkaalle. 47 mm:n päälirengas ottaa jo melkein kiinni putkiin. Tämänkään takia ei ole yhdentekevää, mitkä renkaat Retro-Jopossa pyörivät. Ekotopin Retro SL-35 on oikea rengasvalinta.

Jopo 1968 ja Ekotopin Retro SL-35 päälirenkaat
Tässä on nyt haarukankantaja valmiina, Suomalaisen Sisun päivänä, siis Kalevalanpäivänä.

6 kommenttia:

 1. Olisko yhtään ylimääräistä etuhaarukkaa myytäväksi?

  VastaaPoista
 2. Runkoja on enemmän kuin haarukoita, joten ei niitä myytäväksi asti ole.

  VastaaPoista
 3. Tekeekö/myykö joku noita haarukan muoviosia?

  VastaaPoista
 4. Eipä niitä markkinoilla ole. Esim. alumiinista niitä saa tehtyä, mutta työ on melkoinen ja senkään takia niitä ei kukaan tee myytäväksi.

  VastaaPoista
 5. Eikös joissain noista vuosimalleista ohjainkannatin ole 21 mm? Mikähän ulkohalkaisija niissä keulapuktissa on, onko standardituumainen?

  VastaaPoista
 6. 70-luvun taitteesta ne ovat 21mm. Ulkohalkaisija on se tuumainen eli 25,4mm. Seinämänvahvuus on suurempi ja ydinputki siis lujempi. Noissa tämänkin blogin haarukoissa on ollut pitkin historiaa ongelmia. Kierreosan ja sileän putken liittymässä on melkoinen lovivaikutus.

  VastaaPoista