sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Suomi pelastuu

Kotimaisen energian käyttöä on lisättävä. Tätä toitottavat nyt vaalien alla useamman väriset torvet oikein kuorossa. Suomi pelastuu. Oikeaa asiaa, kun tarkastelukulma on tuontienergian korvaaminen kotimaisella. Tämä saa aikaan toimeliaisuutta ja raha pyörii yhteiskunnassa. Sitten meneekin metsään, kirjaimellisesti.Eräs hyväkäs, entinen ministeri, mr valtakunnatupee toitotti verkkokirjoituksessa:
Saastuttavasta maakaasun käytöstä on luovuttava ja siirryttävä puhtaaseen biokaasuun!
Tämän sanoo entinen ministeri, jolla on käytössä ylimaallinen tieto yhteiskunnallisista asioista päätöksentekoa varten.
Avataan tuota lausahdusta vähän. Maakaasu ja biokaasu on ihan sitä samaa metaania. Syntypaikka ja -tapa on vain eri. Molemmat ovat sitä samaa aurinkoenergiaa. Ja kun aikäväli on pitkä, toista sanotaan fossiiliseksi polttoaineeksi. Bioenergia on kotimaista, minkä tuotantoa ja käyttöä voimakkaasti lisäämällä juurikin liikennepolttoaineeksi, saadaan aikaiseksi työtä ja työpaikkoja tänne Härmään. Yksi asia on varma: kaasu on puhtainta polttoainetta niin liikenteeseen kuin lämmön- ja sähköntuotantoon.

Siellä se puhdas biokaasu, metaani, palaa sinisellä liekillä
Bioenergiaa on monenlaista.
Ikävistä ikävin. Biopolttoaine ja suuri palakoko. Epähomogeeninen materiaali ja vesi. Yksinkertainen tekniikka; kuin vuosisata sitten. Missä mennään? Siellä juuri, menneisyydessä. Outoja sanoja, kummallisia määreitä.
Onko se yllätys kenellekään? Ketä kiinnostaa? Fittaninko väliä?
Kaikkein saastuttavin tapa tehdä energiaa on siellä kotona. Puun pienpoltto. Halkoja ja klapia takkaan, uuniin hellaan, kaminaan, kiukaaseen; tulipesään, siellähän se hyvin palaa.

Pyhäinpäivänä, hautausmaalla
Hakkeen poltto on kantava voima kaukolämmön tuotannossa. Hake on pieneksi tasakokoiseksi palaksi hakattua puuta; melko puhdasta puulastua. Metsähake on pieniksi hakattua puuainesta, puun kuorta ja oksia, ja osin lehtivihreää. Näillä kahdella on oleellinen ero: toinen on aika puhdasta ja toinen on lähes mitä sattuu. Tavan tallaajalle aivan sama. Mutta tavan tallaaja voi kokeilla autossansa sitä pientä eroa, kun laitaa penssaa diiselin joukkoon tai päinvastoin; meno hyytyy.

Turve on Härmässä ehtymätön luonnonvara. Fasistien tuomitsema ja siksi sen käyttö on vähentynyt. Turve on tuota suolta kuivaamalla otettua biopolttoainetta. Erittäin hyvä polttoaine. Turpeen energiasisältö on noin 30%:a suurempi kuin puuhakkeella. Sitä siis tarvitaan kolmannes vähemmän saman lämpömäärän tuottamiseen kuin puuta. Ja tämä tuomitaan, kirosana, hiilidioksidipäästöjen takia!

Yksinkertaistettuna, kaikki nopeasti kasvanut biopolttoaine on sontaa, kun se laitetaan tuottamaan energiaa voimalaitoskattilaan. Verrataan vähän. Raakaöljystä jalostetaan tuolla öljynjalostamoilla erilaisia hiilvetyjä pääasiassa lämmöllä: diiseliä, bensanjakeita, lentopetroolia, propaania(nestekaasut) jne. Raskasöljy(POR) on raakaöljyn jätettä, minkä käyttö onneksi loppuu. Miksi onneksi? Koska se on törkeä päästöjen lähde. Kaikilla jakeilla(jalosteilla) on oma käyttökohteensa, eivätkä ne sovellu toisiin käyttökohteisiin.

Biokaasupolttolaitteisto, tätä on mahdollisuus lisätä valtavasti
Tulin aasinsillalle, ja hyppään siitä suoraan biomassaläjään, vertailukohteeseen. Päättäjät näyttävät lilluvan tietoinensa tässä biomassaläjässä. Ammattitaitona kotitaloustieto siitä puun pienpoltosta, siitä kaikkein saastuttavimmasta tavasta tehdä energiaa. Biomassassa on paljon eri jakeita. Kuten öljystä, biomassasta pitää erotella eri jakeet omiin käyttökohteisiinsa. Eikä kaikkien käyttökohde ole poltto, kuten nyt ehkä kuvitellaan ja tehdään. Tämä ei ole tie, millä biopolttoaineen käytön voimakas lisääminen, mikä vie pitkälle ja Suomi pelastuu. Se on vain tukikiiman tie. Jos jotain tuetaan, niin se on jalostamisen tie.

Tämä kirjoitus jatkuu käyttöpolulla, kun aikaa ja inspiraatiota on.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti