tiistai 6. joulukuuta 2016

SUOMI 99 - 06.12.2016

Itsenäisyyspäivää. Tänään onkin ollut pirteä ja kirkas pakkassää, puolikuu paistaa. Linnanjuhlat ovat juuri alkamassa. Itsenäisyyspäivän paraati oli Kajaanissa. Pakkanen pitää pahimmat höyrypäät kuosissa mielenosoituskulkueissa. Tasavallan presidentti puhuu ensimmäisessä haastattelussa erittäin viisaasti. Toivottavasti toimittajat ymmärtävät viestin ja ottavat opiksi.

Pakkasta -15 C
Satavuotiaat veteraanit saapuvat kättelemään. Kaikki kunnia heille ja heidän veljilleen ja sisarilleen, jotka kohtasivat matkansa pään Suomen puolesta. Kuka siipeensä saaden, kuka kaatuen, ja ketkä vastuun kantamisen taakan saivat.

Vanhaa Tuntematonta katsoessa tuli taas keeran mieleen, kuinka paljon voimia sotilaat tarvitsivat aliravittuina ja väsyneinä. Sitä ei energiasisällöillä mitata. Se on mittaamaton voimavara, Sisu.

Suomalainen Sisu

Tänään valmistui yksi Jopo. Alkuperäiskuntoinen vuoden 1975 IsoJopo, Duomatic automaattivaihteistolla.

IsoJopo, kotimaiset A10 nastarenkaat alla
Sitten kohti satavuotiasta Suomea.

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

30000 kävijää

Antinpäivää. 1.11.2016 meni 30000 kävijän raja rikki. Nyt viimeisenä marraskuun päivänä on nähty jo monta talven alkua. Toissapäivänä - 15 C ja tänään tihkuttaa vettä nollakelissä. Antinpäivästä alkaa talvi ja talvikalastusaika. 77 vuotta sitten alkoi pieni rajakahakka naapurin luoteisrajalla. Kävin tänään eräässä firmassa, minkä rappukäytävässä on muistotaulu rajakahakasta. 9 nimeä.

Talvi oli Tukholmassakin

maanantai 31. lokakuuta 2016

Jopon puolikaariketjusuoja

Matkan varrella on kysytty lukuisia kertoja Jopon alkuperäisen puolikaariketjusuojaa, sen mallia ja mittoja. Tartuin nyt toimeen. Tätä Jopon ensimmäistä versiota on käytetty vuosina 1965-68.
1mm:n pellistä taivutettu ja kaksi liitosta hitsattu.

Malli A
Päämitat ovat l 496mm, h 130 ja R47.

Profiili
Suoja on kiinni kolmella ruuvilla. Taivutettu lerssi on 20mm leveä.

Levityskuva sisältä päin mittoineen
Tällaisesta pellinpalasta suoja on helpohko taivuttaa. Liitokset ovat tehty lähes päittäisliitoksilla, hitsaamalla tai juottamalla. Mikään ei estä tekemästä limiliitosta. Pienasauma on helpompi hitsata.

Reiät ovat 5mm:n koneruuvia varten
Etukiinnikehän on tässä mallissa kulmaprofiili ja reiät ovat lyömällä tehdyt asennuksen helpottamiseksi. 6mm:n reikä poralla ajaa saman asian.

Seuraava malli onkin sitten tehty pellistä prässäämällä. Laitan sen tänne, kun sille päälle satun.

Malli B

Alapuolella on malleja toteutuksista.

Kuusvitoset

1966

Kuusseiskat, mitä puuttuu?

Kuuskasit

Palataan takaisin, 1965
Jatkuu...

perjantai 30. syyskuuta 2016

Jopon romutus

Jos noita Jopoja on tullut jokunen tehtyä, niin onpahan tullut nähtyä melkoinen määrä romuja. Eihän siinä mitään, kun romun ostaa ja luo sille uuden elämän.
Kun kaunokainen on sitten saatettu maailmalle, kyllähän se tekijää riepoo, kun se samainen kaunokainen on aivan romuna muutaman hassun käyttökuukauden kuluttua.

Hieno armyJopo myyntikuntoisena

Sama Jopo muutamaa kuukautta myöhemmin. Käytännössä kaikki paikat ovat rikki. Ostin romun siis takaisin. Purin ja maalasin uudelleen. Korjasin tekniikan ja laitoin puuttuvat osat. Kuvaa kunnostuksen jäljiltä en nyt löytänyt.

Romutettuna
 Tämän vuoden keväältä, kevät Jopo.

Koivunlehtiä odotellessa

Sama Jopo kolmen kuukauden runtelun jäljiltä. On keulittu, jarruteltu ja tehty kaikkea vanhaa epäkunnioittavaa. Etuhaarukan ydinputki oli saatu poikki ja takanapa lonksui karmeasti. Rikki oli saatu uudet sisäkalut. No, ne nyt sai vaihdettua. Ja ydinputken korjaaminen hitsaamalla on rutiinia, mutta tarkaa työtä.

Niin
Enpähän minä näitä vanhoja Jopoja tuollaista kohtelua varten tee.

Suomalaisten polkupyörien perusongelma on korjattu. Nämä vanhat aina tuonne 90-luvun taitteeseen ovat niin hyviä ja lujia, etteivät ne mene rikki helposti. Rikkomalla pitää rikkoa.
Enää ei tarvitse. Nyt on käytössä uusi taktiikka. Näennäisesti runko on vahva ja sillä on pitkä takuu. Tehdään muutama heikkolaatuinen osa, ja niinpähän pyörä näyttää nopeasti rähjäiseltä. Kunnioitus maksettua kovaa rahaa kohtaan vähenee ja pyörä rapistuu kiihtyvällä vauhdilla. Sitten sitä ei enää kannatakkaan korjata. Ostetaan uusi! Valmistajan ja myyjän taktiikka toimi.


sunnuntai 28. elokuuta 2016

Jopo 1967 projekti

Vuoden 1967 Jopo on mielenkiintoinen. Niitä kun ei oikein ole. Voi kai sanoa, että maantiepyöränä tämä vvuosimalli taitaa olla harvinaisin. Luonnollisestikin, vielä nimittämätön esituotannollisen sarjan pyörä vuodelta 1964, on se kaikkein harvinaisin. Mutta, se ei olekaan vielä Jopo.
Vuonna 1967 tehtiin ensimmäiset prässättyrunkoiset versiot, etutisseillä. Yksi pieni muutos tuli valmistustekniikan lisäksi runkoon. Niinkin pieni asia kuin lukon kiinnikkeet takahaarukan yläputkiin.
Ensimmäinen versio lukon kiinnitystavasta

Lokarinkiinnikkeen alle on hitsattu pienet laput, mihin on taas hitsattu ruuvit. Aika näpertelyä. Seuraava yhdistelmäversiohan jäi sitten käyttöön loppuajaksi. Huomattavasti kätevämpi valmistaa. Kyseinen läkkäre tuli käyttöön vuoden alusta 1968.

Runkonumeron paikka muuttui
Toinen muutos tuli käytännön syistä. Ohjainpylvään putkeen oli kätevä lyödä stanssilla numero. Nyt prässätyssä rungossa kyseisessä kohdassa olikin loivakaarinen levy, mikä on huono paikka leimaamiselle. Sinne poljinkeskiö putkeenhan se merii sitten heilahti. Alkuun kirjainten lisäksi juoksevia numeroita oli vain kolme, mitkä vissiinkin riittivät vuotuisille tuotantomäärille. Yksi, mikä ei muuttunut, on nuo stanssit. ne on samat kuin 65-66 Jopoissa. -68 alusta kirjaisinkoko on suurempi ja numeroita nyt neljä. Tarkkasilmäinen jo ihmetteleekin? IJ584, lokakuu 1968, sannopi tuo tunnus. Ainoassakaan vastaan tulleessa vuoden 1968 ei ole em. yksityiskohtia. IA, IB ja IC ovat yleisimmät, eli vuoden alun kuukaudet. Kovasti minä kaipalen sitä omaani, ID:tä. Ehkä jonakin päivänä...

1967 rungot?
Esittelenkö nyt tässä -68 runkoja kuusseiskoina? Runkonumerojen perusteella kyllä. Tuo toinen on IL504 eli joulukuu 1968. Väitän, että nämä rungot ovat leimattu vuonna 1967 seuraavalle vuodelle.
Nämä ovat vanhan tehtaan kamaa. Uusi tehdas otettiin käyttöön  kuuskasi alusta, ja siellä painettiin täyttä häkää uusia versioita.

Siinä se on, vuoden 1967 Jopo, Kunto Jopo
Todellakin, ainoa näkemäni -67 Jopo, on KuntoJopo, aidosti runkonumeroa myöten. Samaista kuntoJopoahan on tehty pilvin pimein etutissittömänä ja ne kaikki ovat vuodelta -66, GF123 ym.

HB751, helmikuu 1967
 Kaksi näitä minulla on ja ne on nyt aikomus laittaa ensi vuodeksi tien päälle.


Mökkimaisemissa, vielä
Alustava suunnitelma on, että toiseen jää Kunto Jopo tarrat, eli valkoisella edetään. Toinen muuttaa muotoaan, ja väriään.

Etutissit, huomaa, toisessa on leijonanpäätarrat, toisessa ei

Kaivoin tänään 19.11.16 neljä ensivaiheen projektia hollille. Mukana on tuon yläkuvan etummainen, kun on hierottu kauppoja takakiekosta ja poljinkeskiön osista. Pitänee pian purkaa irti. Samoin yhdesta rungosta on kaupat tekeillä. Sitä tosin en ole kovin halukas myymään. Sininen kun on aika harvinainen 70-luvulla ja ensi vuonna on sinivalkoinen vuosi.

Pari muuta on 26:ia; toinen Poni, toinen IsoJopo. Poni on tulossa omaan käyttöön. Ehkä siinä on oman blokin aihe.

Taas on pari askelta otettu eteenpäin. Kunto-Joposta lähtee irti tämmöisiä osia.

Meisseli on pakista
Yleensä nämä Kunto-Jopot ovat maalattu ensin karpalonpunaisiksi. Tämä -67 onkin nyt sinisenä maantielle ajateltu. Ehkäpä se pääsekin 50-kymppisenä maantielle 100-vuotiaan Suomen väreissä.

Suomenlipun värit ihan alkujaan
Tästä en nyt ota pois noita kierreholkkeja, vaikka ne tässä helposti olisi otettavissa, vaan laitan siihen käypäsen kasettikeskiön, ja kammet sen mukaan.

BSA-kierrehän siinä on

Siellä se sininen alkuperäisväri tässäkin Jopossa pilkottaa, IB311 ja -67 runko.


Kunto-Jopo projekti on edennyt hiukan. Kaikki ylimääräiset osat on nyt poistettu ja kuvassa näkyvä ketjusuojan kiinnikkeen hitsiä on vahvistettu. Yläpuolen kuvan runko sai tänään pohjamaalin. 2.1.17.

Sama Jopo IB311
11.3.2017 Jopo sain taannoin suomenlipun sinisen värin. Toinen, minkä ajattelin tehdä nyt itselleni, Sisu Mobilin tilalle, sai oman miksauksen väriin. Maalasin nimittäin tämän ensin ja kaadoin taivaansinisen värin suoraan kippoon puhdistamatta sitä. Tummempi sininen teki silmissäni originellin säväyksen.

Jopo Mobil IB.... myös
Tämän Jopo Mobilin runkonumero on myös IB...., numeroita en nyt muista, mutta runko on aivan eri koppa. Valmistusnumeron perusteella molemmat on tehty helmikuussa -68. No can do, ainakaan samassa tehtaassa.

sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Sisu Mobil

Sisu oli Jopon vientimalli, lähinnä Ruotsiin. Luonnollisesti siinä oli parhaat varusteet siihen aikaan. Ruostumaton teräs maksoi mustaa rautaa selvästi enemmän, ja rst-lokarit olivat vielä harvinaisia. Ruotsiin sitä kyllä laitettiin, eikä takalokarin päätä tarvinnut maalata valkoiseksi. Kissansilmäkin oli rst-runkoinen ns. mopomallinen. Vannekehät kromatut ja etujarrukin löytyi.

Sisu Mobil Ekotop-duuning

Tein itselleni Sisu Mobilin. Aihio on suomalainen kullanvärinen Luxus-malli. Sisuja on viety Ruotsiin ainakin metallinsinisenä ja -punaisena. Tarramalleja on ainakin kaksi. Tuo yläpuolella näkyvä ja Jopo-kirjassa on kuva tyylitellymmästä fontista.

Hiekkarannalla




Tuokiokuvia matkan varrelta. Ostin tämän aihion Tuusulasta ja se jäi odottamaan aikaansa useaksi vuodeksi. Kunnes sai raepuhalluksen pintaansa ja edelleen odottamaan.

Lukon profiili
Karpaasit halki vuosikymmenten ovat rutistelleet alahaarukkaputkia jalasta kiristäessään. Haarukkaputket ovat molemmista päistään umpinaiset ja vuodeaikojen vaihtelusta aiheutuva kondenssivesi syö putkia sisältä.

Tyypillinen Jopo jalaksen kiinnityskohdasta
Reikien paikkaaminen hitsaamalla on aika turhauttavaa hommaa, eikä millään tavalla järkevää, jos reikiä on hajallaan ja paljon. Helpompi on laittaa syöpynyt putki poikki ja uusi tilalle.

Pätkä pois...

... ja uusi tilalle
Runko oli siis kolaroitu tai romuna kasan alle jääneenä. Heijasteet mallipinnassa kertovat muodonmuutoksista. Vastavoimaa ja sitkeyttä tilalle, ja niin vain runko oikeni niin, että renkaat kulkevat samaa uraa ja ohjain- ja satulapylväs ovat samassa linjassa tarkasti.

Heijasteita riittää kovia kärsineessä rungossa
En ollut tyytyväinen tuohon ensimmäiseen pintakerrokseen, joten karhunkieltä ja uusi pinta.

Tästä sain idean kemuun


Kevät

Tuohon aikaan taivaalla pörräsi vanha kaunotar, Dakota. Siihen oltiin asentamassa nykyaikaista navigointijärjestelmää. Ylilentoja oli lukemattomia. Kaunista katseltavaa.

Douglas DC-3, Dakota

Vaikka Jopojen laittaminen ottaa paljon aikaa, ei se koko elämä ole. Jopon selässä saa kyllä laajennettua näköaloja.

Vappu 2016

Valaisevia yöpilviä

Toteutin myös pitkäaikaisen suunnitelman musta/harmaasta Ekotop JoyRide! Joposta, kun sopiva aihio löytyi.

Ekotop JoyRide! Jopo, näin aika paljon vähemmän taiwanilainen

Jatkan kertomusta, jahka seikkaluja Sisunselässä syntyy...


torstai 30. kesäkuuta 2016

Kombi 22 - Jopo malli

Jopojen perässä ja rinnalla on kulkenut vuosikymmeniä Kombi 22. Onhan niitä 24 ja 26 tuumaisinakin. Kombi on hyvä peli. Norjalaisen Jonas Öglandin valmistama runko. Suomessa kasattuja, hyvin monilla eri nimillä. Juuri nyt on työn alla Jupiter Scout 22" Kombi. Toinen äskettäin valmistunut on taas Terässiipi Kombi 22, oikein retro metallin okra väri.

Terässiipi Kombi 22
Tässä toinenmoinen Terässiipi, alkuperäiseltä väriltään metallin sininen. Oli sen verran tuhrittu, että vetäisin sammaleenvihreän armymaalin hionnan jälkeen.

Lippujuhlapäivä ja armyvihreä Kombi 22

22" rengaskokoja on lopultakin aika monta. Alapuolen Kombissa on 37*490mm päälirenkaat. Kultaisen 70-luvun lopun Nokian Rollspeedit. Hyvin pitkälti ns. retkipyörien suoraviivainen kuviointi.
Jupiter Scout


Phoenix Kombi tyylikkäälä etukilvellä



Aikojen alusta värikkäät 24 ja 22 Kombi





Haloo Helsinki! - Kombi

Kaunis ja hyväkuntoinen Goldie, Kombi Fleur

Terässipi Regulus -kilpi, Nopsa Kombi, orkkiskuntoinen

Näissä seuraavissa kolmessa on Nokian 490:t alla.

Möin tämän aikoinaan Kallioon, lähelle 2013 RetroRide! tukikohtaa

Pinkkejä on tullut tehtyä lukuisia