keskiviikko 6. tammikuuta 2016

6116 - loppiainen

Pakkasia pitelee nyt. Vuoden ensimmäinen, tai toinen hauska päivämäärä. Nyt on viherpiipertäjien keli: on kova pakkanen ja tuulee, aika kovastikkin. Elikkä on lämmitystarpeita ja vispilät pyörivät ja tuottavat vihreää sähköä sinne koteihin. Tuli kyllä mieleen, että pyörivätköhän? Pörssisähkön hinta kun on aika alhaalla. Mutta ei se mitään, 25 C pakkasta ja tulee lunta tupaan elikkä satelee. Mitenköhän vispilöissä on voimansiirron pakkasen aiheuttaman lisäkitkan vaikutukset? Pitääköhän laakereita ja vaihdelaatikkoja lämmittää? Ja jos niin millähän se tehdään? Omakäyttösähköllä vai ydinsähköllä? Vai turpeen yhteistuotannon sillä turbiiniosuudella? Vai vesivoimalla? Epäilen, että aurinkosähköllä tuskin tänään, loppiaisena.

Kaukolämmön ja sähkön yhteistuotantolaitos, puupolttoaineella

Arvelevat, että tämä loppiainen on viimeinen palkallisena vapaapäivänä.

Aattona käväistiin mökin jäällä luistelemassa 20C asteen pakkasessa. Kierrettiin koko järvi. Lunta oli pari senttiä ja jää melko tasainen.

Kaunis ja kylmä keli
Saukko oli vissiinkin vetänyt liinat ennen laituria, kun alta ei mahtunut väljästi. Tulosuunnassa reilun sadan metrin päässä on välipuro sulana läpi talven.
Saukko kulkee säännöllisesti tästä rantaa pitkin

11116 päivitys tähän. Vedestä laituritikkaat ovat huomattavasti helpompi ottaa kuin jäästä. Ikäänkuin ei tilaisuutta olisi ollut sulavesillä.

Jään paksuus noin 25cm

Kaira ja tuura kaverina

Melkoinen jäämöykky

Aikaisemmin tässä ei ole ollut jäitä
Ilves oli nyt kulkenut laiturin vierestä rantaan ja kulkenut tontin poikki ja yli tien kallioille. Samassa kohdassa oli kavion jäljet. Katsoin että kauriin, mutta sitten olivatkin niin isot että hirvi se oli ollut. Seurasin niitä ja emo ja vasahan siinä olivat tonttia ja ympäristöä kiertäneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti